Maand van het katholiek erfgoed 2019

Een zeker idee van”Limburg”
(Une certain idée de “Limbourg”

Macht en heerlijkheid in het Limburgse heuvelland

Maastricht – Meerssen – Oud-Valkenburg – Wittem – Hoogcruts – Valdieu

 

De publicaties

Cultuur-historische studie klooster Hoogcruts
Deel 2 Canon van Katholieke Erfgoed in heuvelland II (1500-1800),

Beoogde locaties

Oud-Valkenburg: tuin bij kasteel Schaloen – ontwikkeling van Valkenburg tot regionale speler incl. banden met aartsbisdom Keulen

St. Gerlach (heiligdom): adellijk Stift in het heuvelland. Tentoonstelling over adellijke stiften in het gebied tussen Maas en Rijn in de periode 1500-1800.

Limbourg (kasteel Baelen/Henri Chapelle) en Neubourg/kasteel Wijlre: une certain idée du Limbourg. Ideeën voor een nieuw Limburg (mede aan hand van Atlas Nouveau Limbourg, 2017) met verbinding van toerisme, cultuur, natuur/landschap en economie van het gebied tussen Aken, Luiken en Maastricht. Macht en Heerlijkheid in het heuvelland 1500-1800. Tentoonstelling over machtsverhoudingen in periode 1500-1800 en functioneren van heerlijkheden en kerkelijke gebieden in het heuvelland. Aandacht voor bestuurs- en handelscentra en voor kunst en architectuur. Ook aandacht voor een nieuw heuvelland zonder grenzen vanuit het perspectief van de diverse oude en huidige machtscentra en hun gebieden.

Hoogcruts: geschiedenis van het klooster Hoogcruts: bloei en ondergang onder de kanunniken van het H. Graf en ontwikkelingen in Franse tijd. Aandacht voor het kerkelijke grondbezit in de periode tot 1800 in het heuvelland en sporen daarvan in landschap, wegen en gebouwen (Jan Hartman).

Valdieu: versterking van natuur in de rivier- en beekdalen van het heuvelland (Natura2000) voor stedelijke gebieden Aken, Heerlen, Maastricht, Verviers en Luik met aandacht voor landbouw (streekproducten) en moderne economie en landbouw in geest van Cisterciënzer.

Dag van het Katholiek Erfgoed 2019

Thema Dag van het Katholiek Erfgoed: kasteel –en kloostertuinen in het heuvelland (vanuit Hoogcruts en Schaloen).