ZOMER VAN HET KATHOLIEKE ERFGOED VAN START!

 

Van begin juli tot eind september organiseert Stichting Katholiek Erfgoed de “Zomer van het Katholieke Erfgoed in Zuid-Limburg” als opvolger van de “Maand van het Katholieke Erfgoed” vorig jaar. In 2018 stond in het kader van dit project het Middeleeuwse katholieke erfgoed van deze regio centraal met tentoonstellingen in Hoogcruts, Margraten, Meerssen, St. Geertruid, St. Gerlach, Valkenburg en Wittem. Dit jaar gaat het in tentoonstellingen in St. Gerlach en Rolduc om het katholieke erfgoed in het heuvelland in de Nieuwe Tijd (periode van 1500 tot 1800)*.

Twee tentoonstellingen

In het Heiligdom St. Gerlach is van 7 juli tot en met 30 augustus 2019 de tentoonstelling “St. Gerlach; katholieke enclave in het Land van Valkenburg”. Aansluitend is van 1 tot met 29 september 2019 in de abdij Rolduc de tentoonstelling “Rolduc en St. Gerlach, Macht & Heerlijkheid in het katholieke heuvelland (1500-1800)”

 

In Houthem-St.Gerlach is van 7 juli tot 30 augustus een tentoonstelling te zien in het Heiligdom St. Gerlach over de bijzondere geschiedenis van het klooster St. Gerlach.  De tentoonstelling verhuist eind augustus naar een andere parel van de barok in het heuvelland, de abdij Rolduc in Kerkrade. Daar zal zij tot eind september te zien zijn onder de naam “Rolduc en St.Gerlach; macht & heerlijkheid in het katholieke heuvelland”. Stichting Katholiek Erfgoed organiseert de beide tentoonstellingen in het kader van de Zomer van het Katholieke Erfgoed in Zuid-Limburg.

*Nieuwe Tijd: het eerste deel van de Nieuwe Tijd (1500-1660) wordt gekenmerkt door Reformatie & Contra-reformatie. Op welke wijze proberen protestanten (wederdopers, Lutheranen en Calvinisten) in Aken, Luik, Maastricht en het omliggende heuvelland voet aan de grond te krijgen en hoe wordt hun machtsovername verijdeld? In het tweede deel van deze periode (1660-1800) staan Absolutisme & Verlichting centraal. De macht verschuift naar vorstelijke hoven in Brussel, Bonn, Düsseldorf en Luik. Wanneer de welvaart ook in het heuvelland toeneemt, gaan de grote kunstenaars aan deze hoven hun stempel drukken op de kastelen, kerken en kloosters in dit gebied. Dan ontstaat een combinatie van de kunststijlen van Maaslandse Renaissance en Barok en het golvende heuvellandschap, die nog steeds dé attractie van de regio Aken- Luik-Maastricht is.

 


GERLACH LEZING 2019

“MACHT & HEERLIJKHEID IN HET KATHOLIEKE HEUVELLAND”

21 juli 2019

Onderdeel van het project Zomer van het katholieke erfgoed is de Gerlach lezing over “Macht & Heerlijkheid in het katholieke heuvelland”. In deze lezing wordt het adellijke damesklooster St. Gerlach in het perspectief van de geschiedenis van het heuvelland rond Aken, Luik en Maastricht en het katholicisme in deze regio geplaatst. De lezing is op 21 juli a.s. om 15 uur in de kerk van het Heiligdom St. Gerlach. Adres: Gerlachuskerk, Onderstestraat 1,  Houthem-St. Gerlach. Entree gratis.

Gerlach lezing

De Gerlach lezing gaat over de verwikkelingen rond het adellijke damesklooster St. Gerlach. In deze lezing wordt dit adellijke damesklooster in het perspectief van de geschiedenis van het heuvelland rond Aken, Luik en Maastricht en van het katholicisme in deze regio geplaatst. Wat kunnen we heden ten dage leren van de maatschappij uit die periode? De lezing begint om 15 uur (entree gratis) en vindt plaats in de Gerlachuskerk in Houthem-St. Gerlach (Onderstestraat 1).


Nieuwe Boeken

7 juli 2019: Deel 2 en 3 SKE-serie verschenen over katholiek erfgoed in Zuid-Limburg (1500-1800)

De tentoonstellingen in St. Gerlach en Rolduc in het kader van de Zomer van het Katholieke Erfgoed worden begeleid door twee boeken, “Reformatie en contrareformatie (1500-1660)” en “Absolutisme en Verlichting (1660-1830)”. Deze boeken zijn momenteel verkrijgbaar in het Heiligdom St. Gerlach.

MACHT & HEERLIJKHEID – Reformatie en contrareformatie (1500-1660) MACHT & HEERLIJKHEID – Absolutisme en Verlichting (1660-1800)