Tentoonstelling Devotie en Duende

Maastricht

Op donderdag 24 mei 2018 gaat de Heiligdomsvaart van Maastricht van start. De Heiligdomsvaart duurt tot en met zondag 3 juni 2018. Gedurende deze periode worden er diverse culturele activiteiten, pelgrimages, vieringen en ommegangen georganiseerd. De Heiligdomsvaart wordt vastgelegd door fotograaf Willem Kuijpers, die meteen erop in de Ursulinenkapel exposeert.

 

Heiligdomsvaart en Semana Santa

De fototentoonstelling in de voormalige Ursulinenkapel aan de Grote Gracht in Maastricht toont het werk van Willem Kuijpers (Uden) over de Heiligdomsvaart Maastricht 2018 en de viering van de Heilige Week (Semana Santa / Settimana Santa) in Andalusië en op Sicilië. De witte kapel van het voormalige klooster van de Ursulinen in Maastricht, bij weinigen bekend, is een ideale locatie voor deze tentoonstelling over de emoties die processies en bedevaarten bij de deelnemers oproepen.

De foto’s van Willem Kuijpers tonen de toewijding van de deelnemers, zowel bij de voorbereiding als bij het lopen van de ommegang van de Maastrichtse Heiligdomsvaart. Deze toewijding (devotie) van de deelnemers aan de Heiligdomsvaart wordt door hem geplaatst tegenover de Mediterrane devotie op Sicilië en in Sevilla in de week voor Pasen, die soms overgaat in extase of hevige emoties (“Duende”), wanneer de deelnemers zich vereenzelvigen met de lijdende Christus.De Maastrichtse Heiligdomsvaart 2018 kent vele momenten van devotie: het bidden/mediteren bij relieken, Nightfever, Gregoriaanse vesper Benedictijnen, Maria aanbidding, Gregoriaanse stadsdevoties van Maastricht, pontificale eucharistieviering, bidden bij de Noodkist, 24 uurs aanbidding H. Sacrament, eucharistieviering Neocatechumenale weg, Taizé viering, Eucharistie Armeense gemeenschap (St. Servaas is in Armenië geboren) en gebed gemeenschap San Egidio.
 
Waar:              Ursulinenkapel Maastricht (Grote Gracht 74, ingang achter restaurant Talentino))
Tijd:                6 juni – 1 juli 2018, maandag t/m zaterdag 10 – 17 uur
Kosten:           € 5,00 per persoon, inclusief koffie “Sjoen Limburg”