Maand van het Katholiek Erfgoed 2020

Met de minsten der mijnen

Onderwijs en zorg in het Limburgse heuvelland

Valkenburg – Wittem – Hoogcruts – Rolduc – Simpelveld – Heerlen

 

Onderwijs en zorg in het Limburgse heuvelland

Valkenburg – Wittem – Hoogcruts – Rolduc – Simpelveld – Heerlen

De publicaties

Deel 3 Canon Katholieke Erfgoed heuvelland (1800-heden)
Zorg en onderwijs in het heuvelland door ordes en congregaties vanaf periode van de Kulturkampf

Beoogde locaties

Heerlen (Savelbergklooster): expositie over Kleine Zusters van de Heilige Joseph met aandacht voor broeder Aloysius en begin van het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen en Sittard.

Wittem: van studiehuis naar pleisterplaats voor de ziel. Ontwikkeling van het Redemptoristen-klooster in Wittem en van haar functies en belang voor de regio.

Hoogcruts: dynamiek van ambtstalen en streektalen in het heuvelland tussen Luik, Aken en Maastricht. Bewoners van het klooster Hoogcruts in de periode 1800 – 1975.

Rolduc: tentoonstelling over gymnasium Rolduc en haar belang voor de ontwikkeling van een katholieke elite. Ook aandacht voor Kulturkampf (komst van religieuzen uit het Rijnland en Frankrijk tussen 1880 en 1900) en invloed van het bisdom Roermond op de katholieke identiteit van Limburg.

Huize Loreto: tentoonstelling over Clara Fey en (de geschiedenis van) haar congregatie, de betekenis van hun onderwijs en zorg voor Simpelveld en omgeving.

Vaals (Bloemendal), Ursulinenklooster (Eijsden) en Gulpen (Sophianum): geschiedenis van het middelbare hogere onderwijs voor de jongeren in de dorpen in het Zuid-Limburgse heuvelland. In Gulpen en Eijsden tevens aandacht voor joods religieus erfgoed in het heuvelland.

Dag van het Katholiek Erfgoed 2020

Thema Dag van het Katholiek Erfgoed: zorg en onderwijs in het Limburgse heuvelland